Ektepar kullosforgiftet på Elgåsen!

Tirsdag den 11.januar 2011 vil bli husket av et ektepar på Elgåsen. De dro inn til hytta si midt på dagen for å ha noen rolige dager på  sitt paradis på fjellet. De begynte å varme opp hytta med både parafinovn og gassovn. I tillegg startet de også opp bensinaggregatet ute i boden. Etter en tid begynte sulten å melde seg og ektemannen begynte å lage til mat på gasskomfyren mens kona ordnet med andre saker.

Undervegs følte mannen seg sliten, satte seg ned  og besvimte ved komfyren. Han våknet av «ralling» etter en tid og fikk se kona ligge bevisstløs over spisebordet. På en uforklarlig måte klarte ektemannen å komme seg bort til terassedøren og fikk åpnet den slik at det kom frisk luft inn i hytta.. Derfra fikk han ringt 113 og varslet om hva som hadde skjedd. Kona våknet før redningsmannskapene kom, men var helt i «ørska». Da hjelpemannskapene kom, fikk de satt surstoffmasker på både seg og kona. Deretter bar det i veg til sykehus for behandling av kullosforgiftning.

Lykken for ekteparet var at de benyttet skutertransport inn til hytta denne dagen. Redningsmannskapene kontaktet bomvakta på Storåsen som fulgte dem  inn til hytta. Dette medførte at hjelpemannskapene fra brannvesen, ambulanse og hjelpekorps raskt kom fram til hytta og fikk satt i gang livreddende hjelp. Uten denne assistansen fra bomvakta, hadde ikke redningsmannskapene funnet hytta.
Denne gangen gikk det godt med ekteparet uten varig men, men de fikk seg naturligvis en støkk i livet. Dette kunne ha fått katastrofale konsekvenser for dem.

Årsaken til dette uhellet trodde de først var eksos fra bensinaggregatet. Men i etterkant ser det ut til at det årsaken var ufullstendig forbrenning av propangass og at det da dannet seg kullos inne i hytta.

Konklusjonen etter denne episoden, er at alle må være oppmerksom på at alle anlegg på hyttene med gass, propan o.l. må sjekkes og holdes i orden til enhver tid!

Kanskje burde det være GPS-tagging av posisjoner på alle hyttene ?

Nabo

Se reportasje fra NRK Hedmark og Oppland her:

Debattinnlegg

4 svar til “Ektepar kullosforgiftet på Elgåsen!”

 1. Jens Henrik Jørgensen sier:

  Når presiseringen blir upresis.
  Har igjen hatt kontakt med Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap. Membranen det her er snakk om sitter i regulatoren (på toppen av gassflaska) og er ikke en teknisk innretning i selve ovnen.
  Uansett pass på!!
  hilsen
  Jens H. Jørgensen

 2. Jens Henrik Jørgensen sier:

  Bare for å presisere.
  Regulatoren er innretningen som regulerer gasstrykket. Det må sjekkes typebetegnelsen på ovnen. Har man den type vi var så uheldige å kjøpe er det fare for at den ikke fungerer ved kuldegrader.
  Det var ikke klokkene som festes på gassbeholderen som var feilen. Klokker og slanger har vi skiftet og disse er i orden.
  Dette dreier seg altså ikke om lekkasje av propangass, men kullos som følge av ufullstendig forbrenning grunnet for høyt gasstrykk ut på brenneren.
  hilsen
  Jens H. Jørgensen

 3. Erik Helli sier:

  Takk for at dere ville dele denne nifse historien med oss. Jeg trodde alle regulatorer som ble solgt var av tilstrekkelig god kvalitet. Det er de altså ikke, så pass på folkens!

 4. Jens Henrik Jørgensen sier:

  Hei.
  Da er årsaken til ulykken klarlagt.
  Vi sendte ovnen til Direktoratet for Samfunssikkerhet og beredskap v/Steinar Tegneby, som igjen kontaktet tilsvarende direktorat i Danmark.
  Her er et utdrag fra mailutvekslingen:
  Regulatoren på ovnen (Laminox IRV 42 fra 2006) er av typen Kosangas type 588.
  >
  > På regulatoren står det: EN 12864 – DG 3689.
  >
  >
  >
  > Ken Tage Olsen i DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut skrev i en e-post til meg tidligere:
  >
  > Om en gassregulator ikke er godkendt/afprøvet til temperaturer under 0C, er den sikkert heller ikke designet til det. Og det er faktisk en fejl vi ofte ser på billige regulatorer, at de ikke fungerer korrekt ved lave temperaturer. Dette kræver nemlig at der anvendes en speciel og sikkert dyrere gummi-blanding til membranen.
  >
  > Ved lave temperaturer vil en butan regulator ofte holde op med at regulerer, så man får meget høje tryk på afgangssiden. Dette vil værste tilfælde betyde at apparaterne vil blive kraftigt over-belastet med en høj koncentration af CO (kulilte) til følge.
  > Vi følger nøye opp denne hendelsen med bla importører av gassovner og regulatorer.
  >
  > I Norge skulle man testet regulatoren for norske forhold, altså for lav temperatur og for propan (I3B/P). Dersom dette ikke er gjort, kan trolig slike hendelser oppstå.
  >
  >
  >
  > Kanskje vi kan takk deg for at vi nå har funnet en mulig årsak til slike hendelser.
  >
  > Om du søker på internett, kan du finne flere uoppklarte uhell med propan hvor man ikke vet årsaken til kvelning og evt. CO/kullos.
  >

  Så paas på hvis dere har tilsvarende ovner!!!
  hilsen
  Jens H. Jørgensen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *